top of page
dansles

Corona

Theater

Wat voor theater komt er uit de coronacrisis?

De pandemie is nu een jaar in volle gang. Restaurants en winkels sluiten, gaan open en weer dicht. Er worden steunpakketten na steunpakketten uitgedeeld en elke ondernemer probeert er het beste van te maken. Maar  voor theatermakers lijkt dat vrijwel onmogelijk, en tot op heden lijkt de heropening van de samenleving de enige oplossing.

​

​

​

​

​

Lockdown

Het zat er al een tijdje aan te komen. Het is 12 maart en Nederland gaat in een lockdown. Of, zoals Mark Rutte het noemt, een intelligente lockdown. Alle restaurants, cafés en bars gaan dicht, winkels worden verzocht te sluiten als dat kan, en de theaters moeten onmiddellijk sluiten tot ze te horen krijgen dat ze weer open mogen. 

​

"Wij kregen om drie uur 's middags te horen dat alle theaters in Nederland dicht moesten." Vertelt Roswyde Burgman, directeur-bestuurder van het HOFtheater in Raalte. "Dan moet je gelijk in actie om alles te regelen. De eerste weken waren we heel druk met het verplaatsen van voorstellingen en het bekend maken van nieuwe data. Maar het werd al snel duidelijk dat de sluitingen steeds langer gingen duren dus toen zijn we daar ook mee gestopt. We hadden geen idee tot wanneer we gesloten zouden blijven."

 

Vanaf dat moment brak een onzekere tijd aan voor theaters en theatermakers. En zelfs nu nog, inmiddels een jaar na die eerste lockdown, blijft het elke persconferentie weer afwachten wat het advies van het OMT en het RIVM zal zijn, en wat het kabinet hier vervolgens mee zal gaan doen. Elke persconferentie weer, blijkt dat de cultuursector voorlopig op slot blijft.

​

Het theater wordt dan ook gezien als een ideale plek voor het virus om om zich heen te grijpen. Daarom moesten de theaters vanaf het eerste moment dicht en zijn de mogelijkheden voor een eventuele heropening tot op heden beperkt gebleven.

 

Dat het niet de beste tijd is om in de theatersector te werken is inmiddels wel duidelijk. Gelukkig wordt de sector met subsidies gesteund door de overheid. Toch blijkt in de praktijk dat lang niet iedereen dezelfde steun krijgt. Toen wij Roswyde hier naar vroegen vertelde zij aan ons wat haar ervaring hiermee is, zowel als directeur-bestuurder van het HOFtheater als vanuit haar rol in het Overleg Kleine Theater Overijssel (OKTO).

​

​

"Wij kregen om 3 uur 's middags te horen dat alle theaters in het land dicht moesten."

"Veel mensen die ik in de sector spreek zijn aan het eind van hun latijn"

Te weinig perspectief

"Er is momenteel te weinig perspectief", vindt Cornald Maas, presentator van onder andere cultuurprogramma's Theater Maas en Opium op Oerol. "Bij de laatste persconferentie werden de ondernemers in de horeca nog geroemd om hun harde inspanningen, maar de cultuursector lijkt wel vergeten te worden. Veel mensen die ik in deze sector spreek zijn aan het eind van hun latijn omdat er gewoon geen perspectief is. Zelfs gevestigde acteurs zitten al een jaar thuis en als je kijkt naar de persconferenties, dan lijkt er voor de theaters nog geen versoepeling in te zitten."

​

Ook de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) vindt dat het ontbreekt aan perspectief, zo vertelt communicatieadviseur Esther den Breejen "Het ziet er niet naar uit dat de zalen voorlopig vol komen te zitten. Op de nieuwe routekaart die op twee februari door het kabinet gepresenteerd is, worden bij het laagste besmettingsniveau aanzienlijk minder mensen toegelaten in de theaters dan bij de eerdere routekaart. Wij pleiten dan ook voor een ruimere routekaart omdat de huidige kaart voor podia niet haalbaar is. Bovendien hebben theaters die normaalgesproken meer geld verdienen aan eigen inkomsten, zoals kaartverkoop, het veel zwaarder dan de theaters die deels gesubsidieerd worden. Daar komt nog bij dat een groot deel van deze theaters geen aanspraak kunnen maken op de steun die de overheid verleent.”

audio-1844798_1920.jpg
entrepreneur-1340649_1920.jpg
test-tube-5065426_1920.jpg
pexels-pixabay-355948.jpg
bottom of page